Followers

Wednesday, July 25, 2012

Udang masak lemak tempe

Selamat Tengahari..dah memasak?ehhh awalnye masuk dapur ...Rajin nye ibu- ibu menyediakan air tangan untuk suami dan anak anak..sememangnye kalau melalui keihlasan kita dalam menyediakan menu hari hari pasti bertambah harmoni rumahtangga...tapi kadang kadang pening jugak nak mengatur menu..kan..kan..
Hari ni tuan rumah biasanye memasak pukul 4 dah mula sibuk didapur..tapi hari ni tak masuk dapur sebb menu semalam tak terusik ..hubby dah beli kt bazar RamadhaN...ingat menu tu untuk makan bersahur..entah macam mana hari ni terlepas besahur . laki bini tido langsung tak bangun bangun bangun kunci jam henpon sampai 2.yang peliknya 2-2 tak dengar bunyi jam...ting tong tul....dengar dengar dah azan subuh..subhanallah macam mane la boleh jadi cam ni..tapi puasa tetap puasa.no excuse yer...
ok menu kali ni akan tuan umah kongsikan untuk pembaca blog yang singgah disini..mungkin lain orang lain caranya...





UDANG MASAK LEMAK TEMPE
RESEPI : AZZRA

Bahan bahan:

3 ulas bawang kecil  **( ditumbuk)
1inci Kunyit hidup  **(ditumbuk)
400 gm Udang size sederhana
4 biji cili api ** (ditumbuk)
Tempe 1 Bungkus
Semangkuk kecil santan perahan yang kedua
Semangkuk kecil pati santan
Garam secukup rasa
Gula Secukp rasa

Cara caranya :
1) Bahan bertanda** ditumbuk sehingga lumat, masukkan kedalam periuk 
2) Masukkan air perahan kelapa yang kedua, masak dengan api yang sederhana dan selalu dikacau.
3) Setelah itu barulah dimasukkan Tempe..Biarkan mendidih dan biarkan tempe empuk..4
4) akhir sekali barulah dimasukkan pati santan, udang, guna api yng sederhana dan jangan  terlalu lama di atas api..nanti masak lemak tak cantik kalu kelapa dan naik kepala...ingat sentiasa kacau tau..bila dah mendidih tutup api dah sedia untuk dihidang .Cuba jangan tak CUBA





Besday Boy

Lilypie Third Birthday tickers

My Baby Step

Lilypie First Birthday tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...