Hari ni tuan rumah berpeluang update blog yang dah lama kene tinggal..kesiaannn sory la sebb tak der masa untuk update...korang berbuka aper tadi, jangan membazir ketika berbuka...tuan rumah hari ni rajin buat kueh melaka, kalo nak beli tak berbaloi sebbnye kuih tu fav tau. sebb bile kita kunyah dia punye air gula akan pooop pecah dalam mulut....lagipun buatnye tak susah mane ..meh tuan rumah kongsikan apa yang berdentum dentam kat dapur sebelum berbuka tadi...resepi asalnye dari dapur cik ct Delima..Tapi saya buat setengah je..resepinye telah diolah sebb ahli rumah tak ramai..nanti membazir pulak..ada setengah orang campurkan ubi keledek,tapi tuan rumah tak penah cuba pulak..memang dulu masa belajar dengan mak sedara pun dia tak pernah masukkan...
Kuih Buah Melaka
Resipi : Che CT
Bahan-bahan:
1 cawan tepung pulut + 1 sudu besar tepung gandum
1 cawan air pandan(untuk lebih aroma)
Sedikit pewarna hijau
Gula kabung/Gula melaka - dipotong kecil-kecil untuk inti
1/2 biji kelapa parut putih
sedikit garam halus
Air secukupnya untuk merebus
Cara-cara:
1. Didihkan air dalam periuk untuk merebus buah melaka.
2. Air dicampur dengan pewarna hijau dan, kacau rata.
3. Tuang air kedalam tepung pulut dan gaul tepung pulut sehingga adunan boleh digentel. Tuang air sedikit demi sedikit, secukupnya.- pastikan bila menguli adunan dah tak melekat pada tangan
4. Ambil sedikit adunan, leperkan atas tapak tangan dan bubuh inti. Tutup rapat dan bentukkan bulat.
5. Rebus dalam air mendidih sehingga buah melaka timbul. Angkat dan toskan.
6. Salut buah melaka dengan kelapa parut yang telah dikukus dahulu dan di campur dengan sedikit garam, gaul rata. Hidangkan.
1 comment:
sedapnyaaa..!
nanti nak cuba buatlah.. :)
Post a Comment