Followers

Friday, July 27, 2012

MEE SUP UTARA

Hitung punya hitung dah seminggu kita umat islam berpuasa kan..kejap jer rasanye..seronok menjalani ibadah puasa ni sebab bila malam ramadhan terasa tak sunyi sebb ramai orang kat taman ni berpusu pusu ke surau untuk menjalani ibadah puasa..
berat rasa hati nak tinggalkan Ramadhan berlalu pergi...sebb banyak pahala dan pintu langit sentiasa terbuka luas untuk menerima doa doa orang yang menjalani ibadah puasa.. bagi ibu ibu yang breast feeding lagi lah mencabar, memerlukan tenaga yang banyak untuk susukan anak kecil..lagi pulak nak kene sediakan makan minum diorang jugak..kesian kalau nak suruh puasa diusia terlalu muda..
tapi bagi azzra tenaga yang ada tidak dibazirkan dengan pejam mata jer di siang hari..heheh sebb azzra jenis tak reti duduk diam..mesti ada je yang merunsingkan mata dan menyakitkan mata bila tengok tempat tempat yg bersepah..ermmm kemas sekejap  tak sampai 5 minit besepah la balik..Nasib la bila anak anak sedang membesar..lagipun tu la namanya cabaran dalam membesar dan mendidik anak..
ok la banyk pulak bebelnye.. ni pun entry bila rajin jer bukan selalu masukkan entry sebab tak tekejar..dan kadang adang menunye kat bazar ramadhan ajeeee.. Selalu azzra ajak hubby makan bihun sup utara dekat greentown Ipoh tu.kitaorang memang dah jadi makanan kegemaran pulak..datang ipoh ada masa singgahla.

resepi ni datang nye dari dapur mamawandiha




 BAHAN BAHAN SUP


Sup bunjut tulang Adabi ( dalam tu semua dah siap ada tak perlu nak tambah apa2 lagi)
bahan bahan dibawah ni jika ada yg tak jumpe sup bunjut tulang yer 
2 inci kulit kayu manis 
1 s/b ketumbar 
½ s/b jintan manis 
½ s/b lada hitam ( ditumbuk kasar)
3 biji buah pelaga 
½ s/b lada putih 

Bahan Kisar 
2 labu bawang besar / 4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih 
2 inci halia - dititik atau kisar (azzra tumbuk ajer) 
2 batang serai - dititik 
2 sudu besar rempah sup adabi (serbuk) ~ campurkan sikit air jadikan pes 
500 g daging (biarkan seketul besar gitu ataupun potong dua bahagian saja) 
1/2 kg tulang ( azzra tak letak sebb tak der stok tulang)
1/2 kg perut (jika suka-azzra tak letak jugak sebb tak der stok) 
air utk merebus dan kuah secukupnya (kena tambah lagi sehingga daging empuk)
garam 




Cara2 Membuatnya 

  1. Masukkan semua bahan bahan sup yang telah di kisar dan  ditumbuk tadi serta sup  bunjut.
  2. Masukkan daging, air secukupnya bancuhan serbuk sup.
  3. kalau ada perut dan tulang masukkan semua sekali. ,masa merebus agak lama..jika buat kunatiti yang banyak lebih kurang 2 jam jugak kata tuan punya resepi..tapi azzra buat untuk makan 4 mulut aje..jadi masanya tak la lama lebih kurang sejam jugak untuk empukkan daging dan supaya kuah betul betul bercampur dengan bahan bahan  sup dan bahan bahan yang kita kisar tadi
  4. Bila daging hampir empuk.. perasakan dengan garam dan boleh la tutup api..

Menyediakan mee
1. 1 bungkus mee  dicelur dlam air panas 

Bahan Tabur/ Tambahan Lain 
Daging dan perut yg telah siap dipotong kecil2 (Ambil dari dalam kuah sup tadi) 
Lobak masin hancur (dicuci & kalau suka boleh goreng kejap)
Bawang goreng (nak sedap goreng sendiri  ) 
Daun sup dan daun bawang di mayang 
Sambal Cili 



RESEPI SAMBAL CILI 
½ cawan serbuk cili babas 
½ sudu besar bawang putih dan bawang merah dikisar
½ cawan air (boleh tambah jika terlalu pekat) 
50 gm gula melaka @ gula hitam
½ sudu besar asam jawa (dibancuh dgn air tadi) 
sedikit minyak utk menumis. 

Cara2 
1. Panaskan minyak api perlahan, tumis bawang yang telah dikisar kemudian masukkan serbuk cili kacau jgn sampai hangit. 
2. Masukkan air asam jawa, gula melaka, garam & serbuk perasa secukupnya. Kacau hingga sebati jgn ada yg berketul. Biarkan ia pekat kacau2 sikit tapi hati2 . perasakan sambal biar secukup rasa.. ada rasa masin, manis & masam... pedas semestinyaa  
3. Sedia dihidangkan bersama2 dengan bihun/ Mee ..ok dah siapp boleh la nak berbuka nanti...









No comments:

Besday Boy

Lilypie Third Birthday tickers

My Baby Step

Lilypie First Birthday tickers
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...