Aper ke peningnyer asyik memikirkan moist cake hari2..~rindu sesekali menjengah kalau tak disuap kemulut..aisehh cam bercinter pulak..bukan aper sejak aku dapat resepi ni dari blogger http://noorsha.blogspot.com/ dan myresepi segalanyer jd mudahh..thank buat kawan2 blogger,tak kedekut pun ilmu korang..sebelum ni memang tercari cara2 dan bahan2nye..masuk kali ni dah 3 kali aku buat..Alhamdulillah menjadi..sampai mak pesan suruh buat bawak balik kg untuk majlis pertunangan adik lagi tueee....
Tambah pulak tukang Perabisnyer pun ada kannnn jadi rajin ler buat membuat ni.. Haikal memang sukee sangat..bertambah2 lagi aku yang tukang potong senyum-senyum jer ..tapi yang tak syiokkknyee dia makan coklat kat atas tu dulu..pastu tu balance keknyer ditinggalkan.iseyyy....DUUUULUU...meh ni nak citerrr, bukan main malas lagi kalau nk tolong mak buat kueh2 ni..sekarang baru tau kenapa ler mak kite2 ni rajin BUAT makan2..Heeheehee...
aku nk mengupload sikit kek yang telah siappp...korang rasa dengan mata jer le YEEEEEE...dulu masa raya umah kawan mak dia rajin sangt buat kek ni...tu pasal aku tertaksubb sangat...bile makan urmmm betul2 moist laaah ..teman tak tipuuuuu~
Kitaaa layaann duluuu........YUMMYYYY!!!~
ni antara resepi yang aku nk kongsikan..ikut jerr konfirm menjadii
RESIPI KEK COKLAT LEMBAB KUKUS CHEF ZUBAIDAH
Resipi Asal : Chef Zubaidah
Sumber : AlongRoz, Myresipi
bahan-bahan (kaedah bakar pun bolehh)
**100 gm serbuk koko
**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak/minyak sayuran/butter cair
**250 gm susu pekat
250 gm gula kastor
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder
Sukatan Cawan = 100g serbuk koko = hampir 1 cawan. 250g gula kastor = 1 cawan penuh. 150g tepung = 1 1/2 cawan 250g susu pekat & 200g minyak sayur tu dh x reti dh.kalo dlm bentuk ml tu lebih kurang 1 cawan = 250ml air
Cara-Cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda ** dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 sb butter/margerin/minyak masak
*kacau semua bahan atas api kecil hingga likat dan larut sepenuhnya.
p/s Tunggu.. gambar yang sempat di upload..curi2 pinjam camera hubby,walupun x berape nak terror..
RESIPI KEK COKLAT LEMBAB KUKUS CHEF ZUBAIDAH
Resipi Asal : Chef Zubaidah
Sumber : AlongRoz, Myresipi
bahan-bahan (kaedah bakar pun bolehh)
**100 gm serbuk koko
**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak/minyak sayuran/butter cair
**250 gm susu pekat
250 gm gula kastor
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum
1st soda bikarbonat
1 st baking powder
Sukatan Cawan = 100g serbuk koko = hampir 1 cawan. 250g gula kastor = 1 cawan penuh. 150g tepung = 1 1/2 cawan 250g susu pekat & 200g minyak sayur tu dh x reti dh.kalo dlm bentuk ml tu lebih kurang 1 cawan = 250ml air
Cara-Cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda ** dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing @ ganache.
Bahan2 Simple Chocolate Ganache:1 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko
1 sb butter/margerin/minyak masak
*kacau semua bahan atas api kecil hingga likat dan larut sepenuhnya.
![]() |
Moist kek yang sememangnye Yummyyyy.. |
p/s Tunggu.. gambar yang sempat di upload..curi2 pinjam camera hubby,walupun x berape nak terror..
No comments:
Post a Comment